Snelle levering

Verzending binnen 24u

Kwaliteitsgarantie

Hoogwaardig fotopapier 

Gratis verzending

Vanaf €24,99 

De top 10 mooiste wandelroutes in Vlaanderen

Tips & Tricks, Wandelen
Wandelen via de mooiste routes van Vlaanderen

Maak een leuke herinnering aan jouw sportieve prestaties

Maak een verbinding met Strava, selecteer de activiteit en ontwerp je eigen kunstwerk.

Al vanaf € 4,99!
Start design

Vlaanderen is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is ook een geweldige plek om te wandelen. Er zijn talloze wandelroutes beschikbaar, variërend van gemakkelijke paden voor beginners tot uitdagende routes voor ervaren wandelaars. Meer geinteresseerd in lopen? Kijk dan naar de beste trailruns in Belgie.

1. Wandelroute GR 129

De GR 129, ook wel bekend als de Vlaanderenroute, is een langeafstandswandelroute die door heel Vlaanderen loopt. De route is ongeveer 1.300 kilometer lang en loopt door een verscheidenheid aan landschappen, waaronder bossen, heide, polders en steden.

De route begint in de Ardennen in het zuiden van Vlaanderen en loopt noordwaarts naar de Noordzee. Onderweg passeert het de steden Brussel, Antwerpen en Gent. De route is verdeeld in 12 etappes, die elk ongeveer 100 kilometer lang zijn.

De GR 129 is een geweldige manier om Vlaanderen te verkennen. De route biedt een unieke kijk op de verschillende landschappen en culturen van het land.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 1.300 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

2. Wandelroute GR 562

De GR 562, ook wel bekend als de Schelderoute, is een langeafstandswandelroute die langs de Schelde rivier loopt. De route is ongeveer 300 kilometer lang en loopt door het zuiden van Vlaanderen.

De route begint in het noorden van Frankrijk en loopt zuidwaarts door Vlaanderen. Onderweg passeert het de steden Brugge, Gent en Antwerpen. De route is verdeeld in 15 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De GR 562 is een prachtige route die je langs de oevers van de Schelde voert. De route biedt ook de mogelijkheid om een aantal interessante steden en dorpen te bezoeken.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 300 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

In Vlaamse velden wandelen met een prachtige horizon

3. Wandelroute GR 116

De GR 116, ook wel bekend als de Noordzeeroute, is een langeafstandswandelroute die langs de Noordzeekust loopt. De route is ongeveer 300 kilometer lang en loopt door het noorden van Vlaanderen.

De route begint in Knokke-Heist en loopt noordwaarts naar Zeebrugge. Onderweg passeert het de steden Brugge, Oostende en Nieuwpoort. De route is verdeeld in 15 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De GR 116 is een geweldige manier om de Noordzeekust te verkennen. De route biedt adembenemende uitzichten op de zee en de stranden.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 300 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

4. Wandelroute Kempenroute

De Kempenroute is een rondwandeling van ongeveer 160 kilometer door de Kempen, een glooiend landschap in het oosten van Vlaanderen. De route loopt door bossen, heide, landbouwgebieden en dorpjes.

De route begint in Turnhout en loopt noordwaarts naar Hoogstraten. Onderweg passeert het de steden Herentals, Geel en Mol. De route is verdeeld in 8 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De Kempenroute is een prachtige route die je door een afwisselend landschap voert. De route biedt ook de mogelijkheid om een aantal gezellige dorpjes te bezoeken. Hier vind je verschillende wandelroutes in de Kempen terug.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 160 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

5. Wandelroute Schelderoute

De Schelderoute is een rondwandeling van ongeveer 200 kilometer langs de Schelde, een rivier die door Vlaanderen stroomt. De route loopt door bossen, heide, polders en steden.

De route begint in Antwerpen en loopt noordwaarts naar Gent. Onderweg passeert het de steden Dendermonde, Aalst en Deinze. De route is verdeeld in 10 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De Schelderoute is een geweldige manier om de Scheldestreek te verkennen. De route biedt zowel natuurlijke als culturele bezienswaardigheden.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 200 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

6. Wandelroute Westhoekroute

De Westhoekroute is een rondwandeling van ongeveer 120 kilometer door de Westhoek, een regio in het uiterste westen van Vlaanderen. De route loopt door heuvels, bossen, wijngaarden en dorpjes.

De route begint in Ieper en loopt oostwaarts naar Veurne. Onderweg passeert het de steden Poperinge, Diksmuide en Nieuwpoort. De route is verdeeld in 6 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De Westhoekroute is een prachtige route die je door een uniek landschap voert. De route biedt ook de mogelijkheid om een aantal historische bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Menenpoort en het In Flanders Fields Museum.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 120 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Heuvelachtig

7. Wandelroute Vallei van de Zwarte Leie

De Vallei van de Zwarte Leie is een wandelroute van ongeveer 60 kilometer door de Vallei van de Zwarte Leie, een rivier die door Oost-Vlaanderen stroomt. De route loopt door bossen, heide, landbouwgebieden en dorpjes.

De route begint in Deinze en loopt zuidwaarts naar Gent. Onderweg passeert het de steden Oudenaarde, Zottegem en Ronse. De route is verdeeld in 3 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De Vallei van de Zwarte Leie is een prachtige route die je door een afwisselend landschap voert. De route biedt ook de mogelijkheid om een aantal gezellige dorpjes te bezoeken.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 60 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

8. Wandelroute Denderstreek

De Denderstreek is een wandelroute van ongeveer 100 kilometer door de Denderstreek, een regio in Oost-Vlaanderen. De route loopt door bossen, heide, landbouwgebieden en steden.

De route begint in Aalst en loopt zuidwaarts naar Dendermonde. Onderweg passeert het de steden Ninove, Geraardsbergen en Zottegem. De route is verdeeld in 5 etappes, die elk ongeveer 20 kilometer lang zijn.

De Denderstreek is een prachtige route die je door een afwisselend landschap voert. De route biedt ook de mogelijkheid om een aantal interessante steden en dorpen te bezoeken.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: 100 kilometer
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

9. Wandelroute Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is een bosgebied van ongeveer 4.000 hectare in het zuiden van Vlaanderen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers.

Het Zoniënwoud is een prachtig bosgebied met een rijke geschiedenis. Het bos is al eeuwenlang een belangrijke bron van hout, maar het is ook een populaire plek voor recreatie.

Er zijn talloze wandelroutes beschikbaar in het Zoniënwoud. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus er is voor elk wat wils.

 • Ervaringsniveau: Alle niveaus
 • Lengte: Variërend
 • Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd, van vlak tot heuvelachtig

10. Wandelroute Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtig gebied in het zuiden van Vlaanderen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers.

De Vlaamse Ardennen zijn een prachtig gebied met een afwisselend landschap. Het gebied is rijk aan bossen, heuvels en valleien.

Er zijn talloze wandelroutes beschikbaar in de Vlaamse Ardennen. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus er is voor elk wat wils.

 • Ervaringsniveau: Gemiddeld tot ervaren
 • Lengte: Variërend
 • Moeilijkheidsgraad: Heuvelachtig

Tips voor het kiezen van een wandelroute

Bij het kiezen van een wandelroute in Vlaanderen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

 • Je ervaringsniveau: Als je een beginner bent, kies dan een route die niet te lang of te moeilijk is.
 • Je interesses: Als je geïnteresseerd bent in natuur, kies dan een route die door een bos of natuurgebied loopt. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, kies dan een route die langs historische bezienswaardigheden loopt.
 • Je tijd: Als je maar een korte tijd hebt, kies dan een route die niet te lang is. Als je meer tijd hebt, kun je een langere route kiezen.

Met een beetje onderzoek kun je de perfecte wandelroute vinden voor jouw behoeften en interesses.

Benieuwd naar andere artikels?